(Self-portrait by Egon Schiele) ♥ Добрата новина за лошото настроение 

...
(Self-portrait by Egon Schiele) ♥ Добрата новина за лошото настроение 
Коментари Харесай

Добрата новина за лошото настроение ♥ Д-р Сюзън ДЕЙВИД

(Self-portrait by Egon Schiele)

♥ Добрата вест за неприятното настроение 

Може да не е занимателно да си в неприятно въодушевление и сигурно не е здравословно да се пържиш на бавния огън на „ отрицателните “ страсти, само че положението на горест, яд, виновност или боязън има следните прерогативи:

Помага ни да формулираме причини. Да използваме съответна и достоверна информация, да присъстваме пълноценно в актуалната обстановка и по-рядко да позволяваме неточности в преценките си – умения, които построяват аурата на ерудирания престиж и ни трансформират в по-убедителни писатели и оратори.

Подобрява паметта. Едно изследване открива, че купувачите запаметяват доста повече информация а интериора на магазина в студени и мрачни дни, когато настроението им не е толкоз приповдигнато, в сравнение с в слънчево и топло време, когато животът е прелестен. Изследвания демонстрират също, че когато не сме в най-хубавото си разположение на духа, по-рядко се поддаваме на склонността (макар и несъзнателно) да изопачаваме спомените си, смесвайки ги с подвеждаща информация от друго време. 

Стимулира постоянството. Все отново за какво да си даваш напън, когато се чувстваш ужасно? По време на изпит студентите в тъмно въодушевление се стараят да отговорят на повече въпроси – и то вярно – спрямо сътрудниците си, които преливат от жизненост. Явно не трябва да се тревожите, в случай че детето ви се усеща леко потиснато преди значим изпит. (И като се има поради какви са множеството 17-годишни, допускам, имате задоволително опит с тази част от подготовката за проби.) 

Прави ни по­ общителни и деликатни. Когато са в не толкоз приповдигнато въодушевление, хората са по-предпазливи и е по-вероятно да се поддадат на несъзнателна обществена мимикрия (при която без да си даваме сметка копираме жестовете и метода на говорене на другите) – държание, засилващо общественото приобщаване. Когато се усещаме ужасно, сме по-самоуверени, което значи, че сме фокусирани само върху себе си и не е изключено да пренебрегнем мнението или възприятията на другите.

Насърчава щедростта. Хората в отрицателно въодушевление обръщат повече внимание на справедливостта и са по-склонни да се опълчват на нечестни действия.

Предпазва ни от предубеждения и от всеобщата наклонност да търсим единствено информация, която поддържа досегашните ни убеждения. В изследване всред хора с изразени политически възгледи, тези участници, които изпитвали неодобрение, избрали да прочетат повече публикации с противоположна на тяхната позиция, вместо такива, които удостоверяват актуалните им пристрастия. След като анализирали другите гледни точки, тези хора били склонни да трансформират мнението си. Изглежда гневът ни кара да търсим „ разбиващи опозицията “ причини – умствена настройка, която ни предизвиква да опознаем другия, с цел да можем да го разобличим. Но по подигравка основава опцията да бъдем уверени. 

От: „ Емоционалната гъвкавост “, Д-р Сюзън Дейвид, изд. „ Гнездото “, 2017 година
Картина: Self-portrait by Egon Schiele; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР